یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ |۲۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 24, 2024
شیخ کریمه و شیخ اطرش

حوزه/ رئیس سابق کمیته فتوای الازهر گفت: یکسان سازی خطبه های نماز جمعه به صورت مکتوب، موجب وهن علمای مصر و فارغ التحصیلان الازهر است و به نظر می رسد این تصمیم به صورت عجولانه اتخاذ شده است.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه» به تازگی محمد مختار جمعه وزیر اوقاف مصر خواستار یکپارچه شدن خطبه های نماز جمعه مصر شد و در این زمینه پیشنهاد داد کمیته ای برای تهیه و تنظیم خطبه های نماز جمعه تشکیل شود و خطبه نماز جمعه را به صورت مکتوب به ائمه جمعه تحویل دهد تا آن را در منبر نماز جمعه قرائت کنند.

اما این اقدام وزارت اوقاف مصر با اعتراض برخی علمای الازهر روبرو شد و اعلام کردند مختار جمعه انتظار دارد علمای الازهر مانند طوطی باشند و علم خود را نادیده بگیرند و این در حالی است که هیچ دلیلی برای یکسان سازی خطبه ها وجود ندارد و نیاز به این کار نیست و اصل بر این است که خطبه ها متناسب با نیازها و مشکلات هر منطقه بیان شود.

* توهین به علمای الازهر است

در این زمینه شیخ عبدالحمید الاطرش رئیس سابق کمیته فتوای الازهر گفت: یکسان سازی خطبه های نماز جمعه به صورت مکتوب، موجب وهن علمای مصر و فارغ التحصیلان الازهر است و به نظر می رسد این تصمیم به صورت عجولانه اتخاذ شده، چون باعث می شود امام جمعه همچون یک طوطی آنچه را که روی کاغذ به او داده شده تکرار کند و از سوی دیگر چنین خطبه ای ممکن است در یک منطقه مفید و در منطقه دیگر نامناسب باشد در حالی که وظیفه منبر نماز جمعه برسی مشکلات مناطق می باشد.

وی افزود: فرهنگ مناطق مختلف با هم فرق می کند و ممکن است بیان مطلبی در یک منطقه، مناسب و در منطقه دیگر نامناسب باشد و به نظر من بهتر این بود که موضوع و سرفصل های نماز جمعه یکسان سازی شود که این روش ضرر کمتری داشت، اما با ارائه خطبه های نماز جمعه به صورت مکتوب، وزارت اوقاف در واقع روح ابداع و نوآوری را در امام جمعه از بین می برد.

* این تصمیم مخالف سنت نبوی است

شیخ احمد کریمه استاد فقه مقارن الازهر نیز در واکنش به این تصمیم وزارت اوقاف مصر گفت: چنین تصمیمی توهین به الازهر است، زیرا از پیامبر(ص) و علمای پیشین اسلامی نقل شده که خطبه های نماز جمعه را به صورت بداهه بیان کرده اند و آن را مکتوب نکرده اند و این سنت در طول نسل های گذشته مرسوم بوده تا اینکه برخی سیاستمداران منطقه به خاطر اهداف سیاسی خود به فکر یکسان سازی خطبه ها و مکتوب ساختن آن افتادند.

وی افزود: این بدعت موجب نابودی ابتکار و نوآوری سخنران می شود و در چنین صورتی امام جمعه فقط باید مطالبی را که به او دیکته شده تکرار کند و تعاملی با مردم و منطقه نخواهد داشت و چنین اقدامی ممکن است در کشورهایی با نظام دیکتاتوری اتفاق بیفتد ،اما شایسته مصر و الازهر نیست.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha